10 Onmisbare Tips voor een Onderscheidend CV

(door: mr. Danielle Glasbeek, Register Loopbaanadviseur/eigenaar Loopbaanadviesbureau Your Life At Work)

De Arbeidsmarkt van nu vraagt om een Onderscheidend CV, waarin je in 6 seconden  indruk moet maken op de recruiter die jouw CV onder ogen krijgt.

Hier volgen 10 onmisbare tips voor jouw CV.

1. Ken jezelf als Mens en als Professional van binnen en buiten! Vraag ook om feedback aan anderen (vrienden, familie, collega’s) hoe zij jou zien, of ga naar een Loopbaancoach. De vragen; wie ben ik? (Wat onderscheidt jou van anderen?), wat kan ik ? (jouw unieke Talenten), en waarom doe je wat je doet? (Drijfveren), staan in korte heldere bewoordingen vermeld in je Persoonlijk Profiel (pagina 1 van je CV).

2. En… je CV is het voorportaal van het sollicitatiegesprek. Wees dus oprecht  in je CV over jezelf als professional zodat je gesprekpartner je als persoon meteen herkent vanuit je CV.

3. Je Persoonlijke Ambitie (waar wil je naar toe?) dient tevens goed “door te klinken” in je Persoonlijk Profiel.

4. Stem je CV ALTIJD af op de functie/rol en het bedrijf waar je solliciteert. Sluiten jouw Ambitie en Kernwaarden goed aan bij de Branche, Missie en Waarden van het bedrijf  waar je solliciteert? Vb. je solliciteert op een rol van IT-professional bij een financiële instelling waar je sterke affiniteit mee voelt. Of verduidelijk je motivatie in de switch van de telecom sector naar de financiële sector.

5. Werkervaring vermelden op pagina 1 van je CV. Maak je rol met je TVB’s (taken, verantwoordelijkheden, bevoegdheden) zo specifiek, beknopt mogelijk. Vermeld per werkgever, je resultaten, pin-point vermeld, met getallen. Hier is ook weer essentieel om iedere zin door de ogen van je potentiele werkgever te bekijken, wat wil jij aan deze werkgever laten zien/verkopen?

6. Je CV dient maximaal 2 A4tjes te bevatten (nee, echt niet meer en ook niet minder!).

7. Vermeld slechts die Opleidingen op pagina 1, die relevant zijn voor je toekomstige werkomgeving, de overige naar pagina 2, achteraan bij Trainingen. Laat niet relevante zaken voor je nieuwe werkomgeving weg ( scriptie, stages). Ook het niet behalen diploma niet expliciet op je CV zetten. De oplettende lezer/interviewer zal hier wel naar vragen.

8. Bij Ex Curriculum Activities , vermeld ook hier wat relevant is voor je toekomstige werkomgeving om te weten, bijvoorbeeld je interesse in vreemde culturen, sporten, reizen naar buitenland etc..

9. Assessment ; slechts vermelden welke uitkomst van relevantie is/kan zijn voor je toekomstige werkgever.

10. Gebruik een overzichtelijke, onderscheidend heldere format . Op internet zijn vele formats te vinden. Kies een format dat bij het bedrijf past. Vb. Kies een groene format als je bij een bedrijf gaat solliciteren dat zich inzet voor duurzame energie. Of kijk naar de website van het bedrijf en stem je kleuren in je CV daarop af.

 
Veel succes en vraag anders de CV Scan 3.0 aan.