7 Gouden Tips voor "Wat ga je doen na je Ontslag?":

(door: mr. Danielle Glasbeek, Register Loopbaanadviseur/eigenaar Loopbaanadviesbureau Your Life At Work)

Wellicht zag je het aankomen, je bent boventallig verklaard vanwege een reorganisatie, of misschien juist ook niet; je wordt ineens ontslagen omdat je werkgever en jij andere inzichten hebben over de invulling van je werkzaamheden. En wat doe je vervolgens? Wanneer ga je solliciteren? Kortom: een ontslag brengt veel beweging in je (werkende) leven! Hier volgen 7 waardevolle tips hoe om te gaan met ontslag (hoewel iedereen dit uiteraard op zijn eigen manier beleeft).

  1. Neem de tijd!
    Ontslag is een hele ingrijpende gebeurtenis in het leven van een werknemer. Ontslag staat zelfs in de top 10 van de meest erge verlieservaringen, naast onder andere het overlijden van een dierbare, echtscheiding, ernstige ziekte, oorlog en trauma. Er gaat na een ontslag veel door je heen, en je doorloopt de diverse fasen van ongeloof, ontkenning, woede, marchanderen, verdriet en uiteindelijk volgt de acceptatie van je ontslag. Om je ontslag goed te verwerken dien je alle fasen te doorlopen, en daar is tijd voor nodig. Kijk of een coach of andere professional je daarbij kan ondersteunen als je het gevoel hebt dat je vastloopt.
  2. Praat erover!
    Een baan is voor velen sterk gerelateerd aan het gevoel van eigenwaarde en identiteit. Ontslag is een ingrijpende ervaring en veel mensen ervaren een gevoel van schaamte om deze gebeurtenis naar buiten te brengen. Echter, het kan juist heel fijn zijn om met vrienden en familie hierover te praten. Je kunt dan je verhaal kwijt en steun ontvangen, anderzijds weten anderen dan ook meteen dat je weer beschikbaar bent op de arbeidsmarkt.
  3. Nieuwe Ronden Nieuwe Kansen!
    Zie je ontslag en het vertrek bij je oude werkgever als een prachtige kans om je Talenten en Drijfveren uit te diepen en te matchen naar een passende rol in de dynamieken van de financiële sector. Zoek eventueel een Loopbaanadviseur om je hierbij te ondersteunen.
  4. Ga Netwerken en Maak een Netwerkplan!
    Steeds meer mensen verkrijgen een nieuwe baan via hun netwerk. (naar schatting worden zelfs 70% van de banen via het netwerk verkregen). Ga gericht netwerken, zet de Social Media als LinkedIn en Facebook hier ook voor in. Met welke mensen in je netwerk kun jij een kopje koffie drinken in organisaties die jou superleuk en uitdagend lijken om voor te werken? Deze mensen werken er al en kunnen je er alles over vertellen! Maak een concreet netwerkplan voor de komende weken/maanden met de namen van de mensen die bij jouw top 25 organisaties in jouw regio werken te kunnen gaan spreken.
  5. Onderzoek de Arbeidsmarkt!
    De Arbeidsmarkt is een dynamische markt. In de financiële sector verandert veel door de technologie. Dit heeft grote impact op de organisaties en de functies die nu en in de toekomst nodig zijn. Onderzoek waar jij van toegevoegde waarde kunt zijn, met jouw unieke Talenten en expertise. Tijdens je netwerkgesprekken kun je hierin goed vragen aan je gesprekspartners hoe zij deze veranderingen binnen hun organisatie ervaren en welke functies/rollen zij zien ontstaan.
  6. Maak een up to date Onderscheidend CV
    Pas je CV en LinkedIn profiel aan naar een Onderscheidend CV zodat je aantrekkelijk wordt voor recruiters potentiele werkgevers. Tip: zet hier niet in: beschikbaar voor een nieuwe uitdaging. Recruiters zoeken ook vaak mensen die nog bij een werkgever werken. Tijdens het sollicitatiegesprek kun je aangeven dat je er inmiddels niet meer werkt.
  7. Be Positive! (ook over je voormalige werkgever).
    Positief gedrag roept positief gedrag op. Je maakt slechts 1 keer een eerste indruk. Zorg dat deze indruk positief is. Vertel iets leuks over jezelf, en stel de ander positief geformuleerde vragen. Praat ook positief over je voormalige werkgever, ondanks wat er is voorgevallen. Immers, je wilt een positieve indruk achter laten bij je netwerkcontact, want wie weet leidt dit weer tot een introductie bij een volgend netwerkcontact, een stapje dichter bij jouw droombaan bij je droomorganisatie. Je potentiele nieuwe werkgever wil graag merken dat je “los” bent van je vorige werkgever en vol enthousiasme staat te popelen om bij hem/haar aan de slag te gaan.

Tot slot:
Met bovenstaande tips en je nieuw verkregen inzichten over een passende functie kun je aan Your Life At Work verdere ondersteuning vragen. Veel succes met je zoektocht naar een nieuwe uitdaging!